El cant dels Ocells

An vertelde dat het de titel van een muziekstuk was, gespeeld door de wereldberoemde Spaanse cellist Pablo Casals. Ze had het ’s nachts gehoord op de radio. Bert ging meteen op zoek naar de cd met de muziek en zocht op internet naar achtergrondinformatie.
Het Lied van de Vogels bleek een middeleeuws lied te zijn. Pablo Casals speelde het vaak als toegift aan het eind van zijn concerten. Dat had een bijzondere reden.
Tussen 1936 en 1939 woedde in Spanje een burgeroorlog. Dat is een oorlog tussen de inwoners van een land. Veel aanhangers van de verliezende partij moesten, om hun leven te redden, Spanje ontvluchten en leefden als bannelingen in het buitenland. Het Lied van de Vogels (El cant dels ocells) werd voor hen een tweede volkslied. Pablo Casals noemde het in een interview een lied van hoop en vrede. In 1975 veranderde de politieke situatie in Spanje zodanig dat de vluchtelingen konden terugkeren naar hun vaderland. Voor velen was het jammer genoeg te laat.

Voor An en Bert werd het Lied van de Vogels een inspiratiebron voor hun verhaal. Tijdens het schrijven speelden zij de muziek vaak op de achtergrond.

Wil je horen hoe het klinkt als Pablo Casals het Lied van de Vogels speelt?
Klik dan op de cd.
Het filmpje begint met wat Spaans gepraat, maar met een beetje geduld hoor je dan de vogels.

notenschrift cd van Pablo Casals

En veure despuntar el major lluminar, en la Nit més joiosa els ocells cantant a festejarlo van amb sa veu melindrosa. Els ocellets cant a festejarlo van amb sa veu melindrosa.