Vraag en
Antwoord

Hebben jullie een favoriet personage in het verhaal?

Sommige personages in boeken lijken op de schrijver of op iemand die je als schrijver graag zou willen zijn.

Rafael en Mateo zijn twee personages waarin Bert veel van zichzelf herkent. Ze houden allebei van poëzie en vooral Rafael verdwaalt nog wel eens in zijn eigen fantasie. Het is leuk om over zulke personages te schrijven, omdat je ze begrijpt en er veel over jezelf in kwijt kunt.

Dit betekent niet dat je geen plezier kunt beleven aan het schrijven over een personage dat helemaal niet op jou lijkt (of waar je beslist niet op wilt lijken). Dat is bijvoorbeeld het geval met Anselmo. Dit personage verschijnt, eerst in Ávila en later in Toledo op het toneel.
Anselmo is een enorme gluiperd die alleen maar uit is op zijn eigen gewin. An heeft Anselmo bedacht en Bert en zij hebben er heel veel plezier in gehad om hem zo gluiperig mogelijk te maken. Dat is heerlijk om te doen!

An vind alle personages die Bert en zij hebben verzonnen leuk en interessant, maar haar favoriet is Niello: ‘Ik hou van hem omdat hij zoveel tegelijk in één persoon is. Hij is streng, lief, hard, aardig, vindingrijk, moedig, bang, eerlijk, oneerlijk, houdt niet van mooie praatjes, wordt boos om onrechtvaardige dingen en is dol op muziek en dans. Misschien lijk ik een beetje op hem. Als dat niet zo is zou ik wel op hem willen lijken.’