Vraag en
Antwoord

Hebben jullie de illustrator mogen kiezen?

Wij wilden graag dat Mark Janssen de illustrator werd van ons verhaal, omdat zijn illustraties altijd zo fantasievol zijn. En daar waren wij naar op zoek voor ons verhaal. De uitgever vond hem gelukkig ook een goede keuze.
We hebben Mark toen eerst een mailtje gestuurd of hij zin had om een keer met ons over het verhaal te praten. Dat had hij. Kort daarna zijn we, we waren nog niet zo heel ver met ons verhaal, in de trein naar Maastricht gestapt om met elkaar over het verhaal en de illustraties te praten. Dat hebben we later nog een paar maal gedaan.

Gesprekken tussen een schrijver en een illustrator zijn niet zo vanzelfsprekend. Meestal ontmoeten ze elkaar niet eens en loopt het contact via de uitgeverij. Er zijn illustratoren die niet willen dat de schrijver zich met hun werk bemoeit. Sterker nog: als de schrijver in het verhaal een meisje in een gele jurk beschrijft, dan bestaat de kans dat die jurk een kleur krijgt die de illustrator mooi vindt. Gelukkig voor ons was Mark niet zo’n illustrator. Hij vond het juist leuk om met ons over het verhaal en de tekeningen te praten.
Ook vond hij het handig als wij zoveel mogelijk informatie en beeldmateriaal voor hem verzamelden. Al pratend hebben we met elkaar bedacht hoe het boek zou worden geïllustreerd. Zo vond An het bijvoorbeeld leuk als er initialen in zouden komen. Soms veranderde er bij nader inzien iets aan ons plan. Eerst wilden we dat de coplas als verhaaltjes geïllustreerd zouden worden. Later besloten we dat het toch mooier was als het linten werden.