Vraag en
Antwoord

Zouden jullie in de tijd van jullie verhaal willen leven?

Als je zelf iets meemaakt is het anders dan dat je er later over leest of hoort. In De oorlog van Sophie (een boek dat An over zichzelf heeft geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog), lees je dat Sophie (An) een vrolijk meisje is dat met haar vriendje Hinko spelletjes bedenkt en liedjes zingt.

Midden in de oorlog als de vliegtuigen laag over haar hoofd scheren, huizen dicht bij haar in de buurt worden gebombardeerd, ze honger heeft en dode mensen op straat ziet liggen, denkt Sophie niet ik maak iets bijzonders mee. Welnee, ze leeft temidden van die oorlog en is zich er niet van bewust dat het een ongewone tijd is. Ze aanvaardt het als normaal, ook al omdat iedereen om haar heen in hetzelfde schuitje zit.

Je kunt dus wel achteraf zeggen dat het je leuk lijkt om als jonkvrouw op een kasteel in de middeleeuwen te hebben gewoond, of dat het je spannend lijkt om als ontdekkingsreiziger met Columbus meegevaren te hebben naar De Nieuwe Wereld, maar als je in die andere tijd had geleefd, had je die ‘gewoon’ als jouw tijd beleefd.