Vraag en
Antwoord

Welke stad vonden jullie het meest bijzonder?

Voordat we onze reis begonnen, lazen we veel over de steden en landschappen. Omdat An sommige steden al kende van eerdere reizen naar Spanje vertelde ze bijvoorbeeld over Toledo. Hoe mooi de stad lag als je hem vanuit de verte zag, het uitzicht over de Taag, hoe middeleeuws de steile straatjes… ‘Maar toch is mijn lievelingsplek de Mezquita in Córdoba’, zei ze er een keer heel onlogisch achteraan.

We waren beiden nog nooit in Salamanca geweest. Ons hotel lag dicht bij het Plaza Mayor: een prachtig plein, omringd door een zuilengalerij met winkels, restaurants en terrassen. Daar speelde het Spaanse leven zich voelbaar af. Een plek om verliefd op te worden. En dat werd Bert vanaf de eerste minuut. Hij raakte niet uitgepraat over het plein, de San Martinbrug en de kikker in de gevel van de universiteit. De verdere reis bleef hij herhalen hoe mooi, en bijzonder Salamanca was.

Toledo viel Bert tegen. Hij werd bevangen door de sfeer van de macht die er in de middeleeuwen had geheerst. Vanuit Toledo werden afschuwelijke wetten uitgevaardigd. Het doolhof van straatjes werd hij snel zat. ‘Voor mij mag die hele pokkenstad in de Taag zakken’, riep hij.
An, die eerst dacht dat ze had overdreven in haar beschrijvingen over Toledo en dat het daardoor Bert zo tegenviel, schoot in de lach. ‘Die zin komt in het verhaal’, zei ze. ‘Mij best’, zei Bert. En dat gebeurde.