Vraag en
Antwoord

Heeft De Rode Leeuw echt bestaan?

Ja en nee. Elke periode in de geschiedenis kent moedige en dappere mannen, vrouwen en kinderen die dwars tegen de regels ingaan. Die durven te zeggen dat ze het ergens niet mee eens zijn, of dat wetten onrechtvaardig zijn.
Zij komen op voor onderdrukte of arme mensen zoals de Engelse Robin Hood. Hij stal van de rijken en verdeelde zijn buit onder de armen. Al vanaf de veertiende eeuw werden er balladen over hem gezongen. Later zijn er boeken over hem verschenen en zelfs films gemaakt.

In Vlaanderen ontstonden verhalen over Tijl Uilenspiegel een luchthartige schelm die iedereen voor de gek hield, maar ook een vrijheidsstrijder was die aan de zijde van de Geuzen tegen de Spaanse bezetter streed.
In Nederland kent men uit de zestiende eeuw Thijs uit Hoorn die volgens oude overleveringen net als Robin Hood rechtvaardige rooftochten hield. Op een keer werd hij gearresteerd, verzette zich hevig en probeerde zich vrij te vechten. Daarbij werd zijn neus met een zwaard afgehouwen wat hem de naam Platte Thijs opleverde.

Overal op de wereld ontstaan - altijd weer - verhalen over volkshelden; slimme, nobele bandieten met het hart op de juiste plaats. Soms hebben ze echt bestaan, maar zijn hun avonturen aangedikt. Soms zijn ze verzonnen zoals onze Rode Leeuw die een beetje zoals Robin Hood en een beetje zoals Tijl Uilenspiegel is.