Vraag en
Antwoord

Waarom hebben jullie eigenlijk gekozen voor Spanje?

Toen we de eerste keer met elkaar over het verhaal spraken, ging het niet over Spanje maar over Nederland. En niet over de 16e, maar over de 18e eeuw.

An stelde voor het verhaal te laten beginnen in Den Haag, de stad waarin wij allebei zijn opgegroeid en wonen. Het zou gaan over een aantal kinderen die waren weggelopen uit een Haags weeshuis en een avontuurlijke zwerftocht maakten door Nederland.

Bert vond het een leuk idee. Alleen… ‘Waarom kiezen we geen warm land?’ vroeg hij, ‘Nederland is zo grauw en grijs. Waarom laten we ons verhaal niet afspelen in Italië of Portugal of in Spanje?’
Omdat An veel van Spanje houdt, werd het Spanje.

Waar zouden we ons verhaal laten beginnen? Spanje is zo groot! Misschien was Santiago de Compostela een mooie plek. Het verhaal ging immers over een reis en Santiago is een pelgrimsstad, een stad van reizigers. En over reizen gesproken: waar gingen de kinderen eigenlijk heen?
Naar het Zuiden, beslisten we. Om precies te zijn naar de havenstad Sevilla. Vandaar vertrokken de schepen in de zestiende eeuw naar De Nieuwe Wereld. Dat was ook de tijd waarin ons verhaal zich ging afspelen, spraken we af.

We konden beginnen. En dat deden we.