Vraag en
Antwoord

Hoe komen jullie aan de namen van de hoofdpersonen?

Een naam kiezen we niet zomaar. Hij moet bij het karakter van de jongen of het meisje passen.
Al vanaf het begin wist An dat er een zigeunerjongen in het verhaal zou opduiken. Zigeuners zijn een zwervend, reizend volk. Daardoor hebben zij van veel zaken verstand zoals van de natuur, muziek, dans, paarden en smidswerk. Een vindingrijke zigeunerjongen konden we in het verhaal goed gebruiken als zich tijdens de reis moeilijkheden voordeden. Zijn naam ontstond door twee gebeurtenissen:

Op een avond maakte An een optreden mee van Tata Mirando en zijn Zonen, een beroemd zigeunerorkest. Eén van de zonen was de primas (de belangrijkste violist van het orkest) Nello, die vanaf zijn derde jaar viool speelt. Hij speelde zo mooi dat An tot diep in de nacht is blijven luisteren.

An kent vanuit het juweliersvak een mooie manier van zilver versieren. Het heet niëllo. Versieringslijntjes worden in zilver gegraveerd of geëtst. Dan wordt er niëllo-poeder in de groefjes gewreven. In een oven wordt het niëllo tot smelten gebracht. Na afloop wordt het zilver gepolijst zodat het zijn oorspronkelijke glans terug krijgt, terwijl het niëllo zich als zwarte lijntjes aftekent en dof blijft. Niëllo-poeder wordt verkregen uit met lood en borax samengesmolten zilver en koper, aangemaakt met salmiak.

Dat samensmelten van verschillende stoffen deed An denken aan de veelzijdigheid van de zigeuner; van alle markten thuis. Zij smolt Nello en Niëllo samen en omdat de Spaanse taal geen trema kent, werd het Niello.